YAY ÇELİĞİ
Yük altında elastik özellik göstermesi ve yükün ortadan kalkmasıyla birlikte ilk formunu alması için üretilen çelik türlerine yay çeliği adı verilir. Bu çelik türleri ıslah çeliklerinde olduğu gibi ısıl işlemler sonrası elastik özellik kazanır. Yapısal açıdan da ıslah çelikleriyle aynı kimyasal tepkimeyi göstere yay çeliği temelde iki ana kategoride incelenir. Sulu ve susuz yay çeliği olarak adlandırılan bu iki ana kategori; kullanım alanlarına, çelikteki yapısal özelliğin üretime uyumuna göre özgün işlevlere sahiptir.
Yayın yükler altında sahip olduğu elastik değişimde çeliğin içeriğindeki kimyasal ve fiziksel kurgu önem taşır. Yükün yay üzerinden kaldırılması sonrasında çeliğin ilk formuna dönüşü, sürekli kullanım verimi için oldukça kritiktir. Dolayısıyla verimli kullanımda ilk kriter yayın ilk formuna dönüşte gösterdiği performansla belirlenir. Susuz ve sulu yay çeliği olarak iki farklı alternatifi bulunan bu emtialar; üretimde söz konusu alandaki performans beklentisine göre tercih edilir.
Yay Çeliği Nedir?
Yayların temel amacı yük taşıma veya kaldırma işlemleri sırasında elastik bir kuvvet döngüsüyle hareket etmektir. Bu sayede yük bindirme sırasında içe dönük kuvvetle elastikiyet özelliği kazanan yaylar, yük kaldırma ile ilk formlarına geri döner. Çelik yayların bu fiziki özelliği kazanabilmesi için yay çeliği adı verilen özel hammaddeler kullanılır. Yay üretiminde nitelikli işleve sahip ürünlerin ortaya çıkması, yalnızca üretime uygun sulu ya da susuz yay çeliği kullanımıyla mümkündür. Yay yapımında kullanılan yay çeliği; çeşitli yayların yapımı için tercih edilen, yük kaldırma ve taşıma işlevlerinde elastik özellik göstermeyi amaçlayan özel yapım malzemesidir.
Çelik malzemelerde yaylanma yeteneğinin kazanılması, sayısız sektörde yay ihtiyacının uzun ömürlü ve işlevsel biçimde karşılanmasını sağlamıştır. Çelik malzemenin dayanıklı ve kuvvete yatkın yapısı, yay çeliği ile elastik özellik kazanmıştır. Bu sayede yay yapımında çelik kullanımı yaygınlaşarak, uzun ömürlü, kuvvete tabi ve nitelikli yay üretmek mümkün hale gelmiştir. Diğer hammaddelerle üretilen yayların kullanımda yarattığı riskler, yay çeliği ile üretilen ürünlerde bulunmaz.
Eka lazer kesim ve büküm işlemlerinde alanının en yetkin hizmetini sunan EKA Lazer; nitelikli ara ürün sanayi üretiminde yeni nesil teknolojilerle buluşmanızı sağlar. Üretim materyallerinde ihtiyaç duyduğunuz tüm ara kesim ve büküm işlemlerini ve lazer markalama hizmetlerini; EKA Lazer’in üstün performans odaklı hizmet paketlerinden yararlanarak edinebilirsiniz.
Sulu Yay Çeliği Malzemesi Nedir?
Yay yapımında kullanılan hammaddeler arasındaki temel ayrım, susuz ve sulu yay çeliği ayrımıdır. Sulu yay çeliğinin en yaygın kullanım alanları; otomotiv sanayi, asansör imalatı sanayi, elektronik üretim materyalleri, tekstil sanayi ürünleri, silah yapım sanayi, zirai ve tartım ürünleri üretim makineleri olarak sıralanabilir. Sulu yay çeliği 43/45 Hrc sertlik değerindedir. Bu değerler; söz konusu üretim alanlarına maksimum verimlilik ve uzun ömürlü kullanım kriterlerinin karşılanması için optimal oranlardır.
Yaylık çelikler sipariş verilirken, firmaların üretim aşamalarına göre farklı formlarda sunulur. Aynı durum sulu yay çeliği için de geçerlidir. Bant, şerit- plaka veya tabaka olarak form alan ürünler, firmaların çelik ihtiyacı ve üretim aşamasına göre şekilledir. Bu alternatif satın alma avantajı, firmaların işlem görmüş ürünlere erişimini kolaylaştırır. Kalınlık farkı ürünlerin form farklarıyla ilgilidir. Rulo veya şerit çelikler için farklı mm değerleri söz konusu olabilir.
Susuz Yay Çeliği Nerelerde Kullanılır?
Sac imalat ve çelik plaka üretiminin sayısız sektörle yakın ilişkisi bulunmaktadır. Özellikle yay yapımında kullanılan çelik malzemelerin, endüstriyel üretim ve ara işlem emtiaları olarak bu ilişkiye katkısı büyüktür. Susuz yay çeliği de bu hammaddelerden biridir ve bu çelik türü genelde Alman menşeilidir. Düşük karbon özellikli çelikler olarak adlandırılan susuz yay çeliği; soğuk çekim yapılarak ve yay tellerinin hadde çubuklarından çekilmesiyle üretilir. Bu üretim tekniği sayesinde hassasiyeti yüksek ve uygun mekanik özelliklere sahip yay çeliği yapılabilir.
HRP sac ve lazer kesim sektörünün öncüsü EKA Lazer; tüm yay üretim süreçleri ve endüstriyel üretim malzemeleri için nitelikli lazer işlemleri uygular. Ara kesim, ana modelleme ve lazer markalama dahil olmak üzere, üretim süreçlerinizin profesyonel işlemlerini EKA güvencesiyle gerçekleştirebilir; uygun fiyat politikaları sayesinde maliyet tasarrufu sağlayabilirsiniz.
301 Kalite Paslanmaz Yay Çeliği
Östenitik özellikli %16-19 oranlı ve %6-9.5 Nikel içerikli çelik türüne 301 kalite paslanmaz çelik adı verilir. Bu yay çeliği için paslanmazlık özelliği krom oksit tabakasına bağlıdır. %12’den fazla olan krom oranı çeliğin paslanmaz özelliğe erişmesini ve yay çeliği türleri arasında paslanmaz yay çeliği olarak anılmasını sağlar.
Nitelikli hizmetin öncüsü EKA Lazer ile tüm lazer markalama ve kesim işlemleri dahil olmak üzere; ara ve ana işlem ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Perçin somun, hrp sac, çelik plaka ve yay çeliği dahil sektörel emtialara yönelik tüm bilgi ve danışmanlık hizmetine de yine EKA Lazer garantisiyle erişerek, markalama işlemleriniz için maksimum güvenceli hizmet alabilirsiniz.