Kaynaklı İmalat
İmalat yapılırken her zaman cıvata kullanılması mümkün değildir. Kimi durumlarda cıvata yerine kaynak yapılarak imalat işlemi gerçekleştirilmektedir. Özellikle standart dışı ölçüm ve çizimlerde bu imalat türünün çoğunlukla tercih edildiğini söylemek mümkündür. “Kaynaklı imalat nedir?” sorusunun cevabı ve detayları ise aşağıda derlendiği gibidir.
Kaynaklı İmalat Nedir
Kaynaklı imalat, yüksek mukavemet gerektiren ve genellikle standart dışı ölçülerde tercih edilen bir imalat türüdür. Bu imalat türü sayesinde cıvata kullanımının mümkün olmadığı durumlarda da imalat gerçekleştirildiğini ve böylelikle maliyetin minimize edildiğini söylemek mümkündür. Ancak genel itibarıyla yüksek fayda oranına sahip olan bu imalat türünde de dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar vardır. Söz konusu unsurlar, en genel haliyle aşağıda verildiği gibidir.
-
Öncelikle malzeme çeşidinin farkında olunmalı, ardından bu çeşide uygun kaynak yöntemi seçilmelidir. Seçilen kaynak yönteminden sonra da imalata başlanmalıdır.
-
Öncelikli olarak kaynak yönteminin seçilmemesi, süreç boyunca birçok sorunun yaşanmasını beraberinde getirecektir. Bu sorunların en temel olanı ise titreşim, gerilim ve stres kaynaklı yaşanan malzeme kopmalarıdır. Bu ise sürecin ciddi derecede zarar görmesi anlamına gelen bir durumdur.
Kaynaklı İmalat Yöntemleri
Kılavuz çekme, hardox, elektrostatik toz boya gibi hizmetleri bünyesinde barındıran EKA Lazer hizmetleri kapsamında sunulan bir diğer önemli hizmet, kaynaklı üretim hizmetidir. Bu çerçevede sunulan hizmet zenginleştirmek amacıyla sunulan kaynaklı imalat yöntemlerinin kategorileri ve bu kategorilerin alt dalları ise aşağıda derlendiği gibidir;
Elektrik Akımı ile Yapılan Kaynak Yöntemleri
Elektrik akımı ile yapılan kaynak yöntemleri, aşağıda verilen kaynak türlerini kapsar;
Gaz Kullanılarak Yapılan Kaynak Yöntemleri
Gaz kullanılarak yapılan kaynak yöntemleri ise aşağıda verilen alt başlıklardan oluşur;
Gaz ve Elektrik Akımı Kullanılarak yapılan Kaynak Yöntemleri
Son olarak gaz ve elektrik akımı kullanılarak gerçekleştirilen kaynak yöntemleri ile kaynaklı üretim, aşağıda verilen 3 temel alt başlıktan meydana gelir;
-
TIG ve WIG kaynağı
-
Plazma Ark Kaynağı
-
MIG kaynağı