7/24 Hizmet almak için
Tıklayın, arayın!
Lazer Kesim
Günümüzde pek çok endüstriyel üretim aşamalarında lazer kesim teknolojisi kullanılmaktadır. Lazer kesim güçlü ve yüksek bir lazer çıkışının otomasyon sistemi vasıtasıyla kesilmesi istenen malzeme üzerine ulaştırılmasını sağlayan işlemdir. Sanayinin vazgeçilmez unsurları arasında yer alan lazer kesim makineleri hassas ve doğru kesim yapabilme özellikleri nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.
Lazer kesim ile yapılan kesme uygulamalarında kalıp ve aparattan tasarruf sağlanmaktadır. İş yükü makineleri bindiği için insan faktöründen Doğan hatalarda azalmalar yaşanmaktadır. Ahşap, fason, CNC kesim gibi çeşitli lazer kesim yöntemleri ile ürünlere işlem uygulanmaktadır.
Nikel alaşımları, krom, çelik, titanyum, alüminyum ve paslanmaz çelik gibi malzemelerin kesme işlemleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde yapılmaktadır. Kesim işlemleri bilgisayar destekli programlara yüklenen veriler sayesinde birebir ölçü ile uygulanmaktadır.
Lazer Sac Kesim Nedir?
Lazer ışını kullanılarak sac yüzeylerde yapılan kesim işlemlerine lazer sac kesim uygulanması denmektedir. Lazer kesim makinesi, metal tüp veya cam tüp içerisindeki lazer kaynağına gerekli elektriği vererek Işın halini almasını sağlayan ve oluşan ışını ayna ve merceklerle istenilen yüzeye taşıyan kesim işlemi yapan makinedir. Kesim işlemleri istenilen ölçü ve kalınlıkta kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilmektedir.
Lazer sac kesim; bimetal, demir, alüminyum, paslanmaz ve metal ürünleri kesmek için tercih edilen ve çoğunlukla endüstriyel üretim için kullanılan teknolojilerden biridir. Kobiler, okullar ve hobi uzmanları tarafından da yoğun olarak kullanılmaktadır. Saç kesim makinesini kullanmak uzmanlık ve bilgi gerektirmektedir. Verilerin sisteme doğru bir şekilde girilmesi, ürüne uygun makinenin seçilmesi bu anlamda önem arz etmektedir.
Lazer sac kesim makinesinin kaç milim kestiği rezenatöre bağlı olarak belirlenmektedir. Örneğin, paslanmaz çelik, pirinç, normal sac gibi etkenler bu kalınlıkların değişmesine sebep olmaktadır.
Lazer kesim kullanım alanları;
1. Kalıp sanayi sektörü
2. Reklam, mühendislik ve mimarlık alanlarında
3. Gemi ve yat sanayi sektörü
4. Çelik konstrüksiyon, vinç, ısıtma ve havalandırma sistemleri
5. Otomotiv, yedek parça, makine, görsel iletişim, asansör imalatı, ağır iş makineleri, laboratuar aletleri, medikal aletleri, mobilya, migrasyon, inşaat malzemeleri, elektrik ve elektronik panel kabin imalatı, fuar standı, teşhir standı, aydınlatma sistemleri, conta ve sızdırmazlık elemanları gibi alanların yapımında yoğun olarak lazer kesim tekniği kullanılmaktadır.
Lazer Kesim Fiyatları
Lazer kesim, metal parçaları kesmek için kullanılan yöntemlerden biridir. Özellikle metal ve sac yapılı malzemeleri kesmek için kullanılan en etkili ve verimli yöntemlerin başında gelmektedir. Diğer kesme yöntemlerine oranla daha pürüzsüz ve sorunsuz işlem çıkardığı için öne çıkmaktadır.
Lazer kesim sonrasında genellikle çapak alma işlemine ihtiyaç duyulmaması ile işçilik maliyetinden tasarruf sağlamaktadır. Bu durum lazer kesim fiyatlarını da oldukça etkilemektedir.
Lazer kesim fiyatları lazer makinesinin modeline, gücüne ve tipine göre farklılık göstermektedir. Sac plaka, metal ya da çelik malzemeleri kesmek için yüksek vatta bir lazer makinesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla beraber makinenin gücü ne kadar fazla olursa maliyetlerde o denli artacaktır. Bu anlamda lazer kesim yaptırmak isteyen kullanıcılar öncelikli olarak hangi yüzey işlem yapacağını, nasıl bir işlem yapacağını ve hangi makineyi kullanacağını belirlemelidir. Önkoşullar belirlendikten sonra yetkililer hangi makineyi kullanacağını ve maliyetin nasıl olacağını belirleyecektir.
Lazer Metal Kesim Nasıl Uygulanır?
Lazer ışını ile kesimi yapılacak yüzeyin üzeri öncelikle temizlenir. Makine yüzeye dik gelecek şekilde odaklanır. Lazer odak merceği v kesim yapılacak yüzey arasında yer alan kesme başlığından gaz verilerek kesim işlemi başlatılır. Lazer ışığı ve yardımcı gaz hedefe odaklanarak kesme işlemini gerçekleştirir. Kesim sırasında oluşan yüksek ısı sayesinde çizim yapılacak malzeme eriyik hale gelir. Bu işleme lazerle kesim tekniği denilmektedir. Lazer ışığı, kesim işlemi sırasında bıçak gibi çalışmaktadır.
Malzeme kalınlığı arttıkça ışığın malzeme üzerine yaptığı açı dikliğini yitirerek eğimli hale gelmektedir. Kesim sonrası meydana gelen cüruf ve malzeme yapısı kesim parametreleri ile doğru orantılıdır. Lazerin gücü, ürünü kesmek için yoğun bir şekilde çalışır.
Lazer kesim işlemi malzemenin eritilmesi ile gerçekleşir. Lazer ışığı ve malzemenin temas ettiği ilk an ön ısınma meydana gelir. Eriyen kısımlar malzemenin akışkan bir hal almasına ve dolayısıyla ayrılmasına neden olur.